Чи знаєте ви, що холодильник може потребувати заправки? Впевнений, що зараз ви припустите існування якихось незвичайних холодильників, які не потрібно підключати в мережу, а працюють вони, наприклад, на бензиновому двигуні, який і потрібно періодично заправляти. Насправді справа інакше і навіть ваш холодильник, який зараз справно працює на кухні, охолоджуючи і заморожуючи продукти, одного разу може вимагати заправку.
Заправляється холодильник, звичайно, не бензином, а іншим інгредієнтом, який необхідний для нормального охолодження всіх камер холодильника. Йдеться про фреон (холодоагент), який присутній у кожному холодильнику, без нього робота повноцінного побутового холодильника неможлива. Якщо обсяг фреону в системі виявляється недостатнім, холодильник необхідно заправити фреоном. Для заправки холодильника фреоном Днепр, звертайтесь до наших майстрів у СК "Дніпро-Ремонт".
Як зрозуміти, що холодильнику потрібна заправка?
До необхідності заправлення холодильника фреоном можуть наводити різні фактори. Іноді вони цілком очевидні та пов'язані з поточним ремонтом холодильника, який пов'язаний із порушенням герметичності контуру охолодження. Іноді необхідність заправити холодильник фреоном виявляється прихованою і малопомітною для нас, але одного разу вона виявиться у більш очевидній та явній формі. В останньому випадку необхідно уважно стежити за роботою приладу та брати до уваги найменші відхилення від норми.
Основні причини, за яких потрібна заправка холодильника фреоном:
ремонт компресора - ремонт або заміна компресора в холодильнику практично завжди вимагають наступної заправки контуру фреоном, адже при демонтажі старого агрегату порушується герметичність системи і фреон витікає з контуру;
механічне пошкодження - тріщина або скола на трубках в контурі охолодження неухильно призведуть до того, що відбудеться витік фреону. Холодильник поступово втрачатиме здатність нормально охолоджувати камери;
Заводський шлюб при складанні – неправильне з'єднання трубок, низька якість металу трубок та неякісні стики та їх обробка незабаром після покупки холодильника часу може призвести до витоку холодоагенту з контуру охолодження.
Основним показником того, що у системі охолодження недостатній обсяг фреону є підвищення температури всередині камер холодильника. Однак такий прояв здатний говорити ще й про інші ймовірні поломки, тому слід зіставити основний прояв витоку фреону з супутніми.
Що вказує на витік фреону в холодильнику:
температура всередині камери вище налаштувань користувача - без достатньої кількості фреону в контурі охолодження, холодильник буде нездатний підтримувати оптимальну температуру. Як наслідок температура в холодильнику та морозильній камерах буде вищою, ніж необхідно;
компресор працює без зупинки або з рідкісними відключеннями – щоб компенсувати підвищення температури в камерах, компресор постійно працює на підвищених обертах, відключення або відсутні, або вони вкрай рідкісні. Так зношування компресора підвищується в рази, виникає ймовірність його перегріву і згоряння;
спрацьовує аварійний індикатор, на дисплеї з'являється повідомлення про помилку в роботі - багато сучасних холодильників здатні повідомити про неправильну роботу. Найбільш зручно, коли в конструкції є дисплей, на якому висвічується код помилки, завдяки якому можна зрозуміти, в якому вузлі виникає проблема.
Ігнорувати витік фреону довго не можна, адже дуже скоро ситуація з охолодженням посилиться. Одного разу всередині холодильника утворюється звичайна кімнатна температура, а компресор просто зупиниться.
Правила безпеки при заправці фреоном
Незважаючи на те, що в системі холодильника є невеликий об'єм фреону, який рідко перевищує 200 грам, а іноді не досягає навіть 100 грам, що є повністю безпечним об'ємом навіть при витоку холодоагенту, під час заправки холодильника ми будемо мати справу з цілим балоном холодоагенту . Там його в рази більше, адже в одному балоні може бути від кількох літрів до 16 літрів, іноді більше. Такі обсяги фреону вимагають до себе підвищеної уваги та акуратного ставлення. Не слід забувати, що фреон за своєю суттю є газом!
У більшості випадків заправка холодильника фреоном, ціна не залежить від місця заправки (будинок або сервісний центр), рідко проводиться в домашніх умовах, тим більше власноруч. Роботи із заправки холодильника куди зручніше робити в умовах сервісного центру, адже крім запобіжних заходів, дуже важливо дотримуватися правильної процедури заправки, застосовувати всі необхідні інструменти та прилади, а також слід розуміти, що під час заправки холодильника утворюється безлад, що неприпустимо на домашній кухні.
Основні правила безпеки при заправці холодильника фреоном:
балон з фреоном не повинен знаходитися в безпосередній близькості до вогню (наприклад, на варильній плиті), не допускається куріння – у невеликій концентрації фреон не відчувається, але у великій кількості при нагріванні він може розкладатися та викликати подразнення слизової оболонки, може утруднити дихання, впливаючи на дихальну систему людини;
приміщення, де відбуватиметься заправка холодильника фреоном, має добре провітрюватися – за великої концентрації фреону повітря, рівень кисню різко падає. Якщо вдихати таке повітря, у людини починається кисневе голодування, може виникнути почуття задухи. За наявності гарної вентиляції фреон дуже швидко вивітрюється;
не можна нагрівати балон – на самому балоні є маркування із зазначенням гранично допустимої температури їхнього нагріву. Пам'ятайте, що балон з фреоном знаходиться під високим тиском і перегрів балона загрожує спалахом і вибухом. Тому в жодному разі не можна підігрівати фреон пальником під час заправки, до позитивного результату це не призведе;
не можна заповнювати балон фреоном повністю - якщо ви купуєте не балон з фреоном, а наповнюєте їм вже наявний порожній балон, слід пам'ятати, що не допускається заправлення балона під зав'язку. Нагадую, фреон є газом, який має властивість розширюватись при дії певних температур.
У більшості випадків при побутовій заправці холодильника фреоном, майстер, який виконує роботу, виявляється в безпеці. Однак нехтувати запобіжними заходами під час заправки холодильника фреоном не слід.
Необхідні інструменти та пристрої
Щоб зробити заправку холодильника фреоном, необхідно мати досить значний інструментарій. Більшість приладів та інструментів, не кажучи про балон з фреоном, рідко зустрічаються в домашньому господарстві, саме тому розумнішим рішенням щодо самостійної заправки холодильника фреоном, стає звернення до сервісного центру.
Які інструменти потрібні для заправки холодильника фреоном та основні етапи заправки:
- На початковому етапі необхідно обов'язково відключити холодильник від електромережі та розгорнути його таким чином, щоб мати вільний доступ до його задньої частини, де розташований компресор.
- На початку робіт нам знадобиться клапан Шредера, особливістю якого буде те, що він здатний працювати в обидві сторони, а не в одну, як це роблять звичайні клапани. Клапан Шредера необхідно підключити до сервісного патрубка на компресорі.
- Далі нам знадобиться насосна станція, а саме один із її комплектуючих – компресорний насос. Завдяки компресорному насосу можна провести опресування всієї системи, але на даному етапі необхідно переконатися у відсутності пошкоджень та герметичності системи. Для цього підключаємо компресорний насос до клапана та нагнітаємо тиск у системі. Тут важливо розуміти з якого матеріалу виготовлені трубки в холодильнику. Якщо трубки алюмінієві, тиску буде достатньо в 15 атм., якщо трубки мідні, тоді доводимо показник до 25 атм. Як тиск починає падати, розуміємо, що система не герметична, потрібно знайти місце витоку.
- Проводимо пошук місця витоку, для цього використовуємо течешукач. Як тільки місце, де відбувається витік фреону виявлено, необхідно «озброїтися» газовим пальником і зробити пайку.
- Опресовування системи знову проводиться за допомогою компресорного насоса, як тільки місце витоку ліквідоване і система стає герметичною. Тиск під час опресування повинен досягати 15 атм., якщо трубки алюмінієві або 25 атм. якщо трубки мідні.
- Далі необхідно видалити всю вологу з контуру, що охолоджує, в чому допоможе балон з азотом. Балон потрібно підключити до клапана Шредера, а якщо тиск у балоні вище 6 атм., необхідно використовувати для підключення додатковий редуктор.
- Проводимо заміну старого фільтра-осушувача на новий – це обов'язкова процедура. Старий фільтр зрізаємо за допомогою газового пальника, а новий встановлюємо на місце старого та запаюємо шви. Пам'ятайте, на виконання даної процедури ми маємо всього 15 хвилин, інакше роботу потрібно буде розпочинати заново.
- Настав час підключити вакуумну станцію та приготуватися до безпосередньої заправки холодильника. Один патрубок станції слід підключити до клапана Шредера на компресорі, інший підключаємо до балона з фреоном, а третій – вакуумного насоса.
- Перед заправкою потрібно видалити залишки вологи за допомогою вакуумного насоса, проводимо вакуумування системи. Процес вакуумування повинен проходити до 30 хвилин, при цьому слід слідкувати за показниками манометра на станції, стрілка повинна вказувати на мінімальне значення -30.
- Проводимо заправку холодильника фреоном. Для цього акуратно відкриваємо вентиль балона з фреоном. Обсяг заправленого фреону повинен суворо відповідати об'єму, який вказаний у технічній документації до моделі вашого холодильника. Щоб не припуститися помилки при заправці, краще використовувати ваги, на які встановлюється балон.
- Як тільки заправка фреоном завершена, клапан Шредера демонтується, а сервісний патрубок запаюється газовим пальником.