Холодильник є практично найголовнішим предметом побутової техніки у кожному будинку. Його правильна робота – це запорука збереження свіжості та якості продуктів харчування. Одним із найважливіших критеріїв коректної роботи холодильника – це правильне регулювання температури в камерах. Однак, чим сучасніший і "наворочений" прилад, тим простіше припуститися помилки, яка може призвести до передчасного псування їжі або її перемерзання.
Для того, щоб правильно відрегулювати температуру в холодильнику, уважно прочитайте цю статтю і Ви не тільки збережете продукти, але також скоротите витрати на електроенергію і, можливо, уникнете передчасного ремонту холодильника.
До чого призведе неправильне встановлення температури
Більшість продуктів, які всі звикли тримати в холодильній камері, слід зберігати при температурі від +2 до +7 градусів. Якщо регулятор температури встановлений на максимум, це призведе до того, що продукти замерзатимуть і втрачатимуть свої корисні властивості, крім того, після розморожування вони зіпсуються значно швидше, ніж при правильному зберіганні. У випадку, коли ситуація зворотна, тобто регулятор повернеться на мінімум, температура в холодильнику буде занадто висока і їжа в ній почне псуватися, молоко скисне, а фрукти та овочі почнуть загнивати, у зв'язку з цим у камері з'явиться цвіль і неприємний запах.
Неправильно встановлена температура в морозильній камері, призведе або до протухання м'яса та риби, або до перемерзання, а також втрати смакових та корисних якостей продуктів.
Крім впливу на продукти харчування, неправильно встановлена температура у холодильнику спровокує підтікання води в камері та наростання льоду на стінках. Також, неправильно налаштований температурний режим призведе до підвищеного споживання електроенергії, а це спричинить додаткові витрати.
Якою має бути температура в холодильнику
Для того, щоб розуміти, яка має бути температура в камерах агрегату, слід знати про коректне розміщення продуктів на полицях, яке залежить від розподілу холоду в різних зонах камери. Як правило, найнижча температура в холодильній камері зберігається ближче до морозильної камери, проте в різних моделях агрегатів холод може розподілятися інакше (найхолодніша зона може знаходитися в середині камери або вгорі). Для того, щоб більш точно визначити температурний режим у різних зонах камери, найкраще скористатися термометром.
Щоб правильно розміщувати їжу у холодильнику, зверніть увагу на температурні умови зберігання продуктів:
- свіже м'ясо, рибу, сирі яйця, тверді сири зберігаються за температури від +1 до +3 градусів;
- ковбаси та кондитерські вироби рекомендується зберігати за температури від +2 до +4 градусів;
- готові страви, випічку, молоко, сир, йогурт, м'які сири зберігають за температури від +3 до +5 градусів;
- морепродукти, якщо передбачається готувати їх найближчим часом (протягом доби), зберігаються при температурі від +4 до +6 градусів, в іншому випадку слід заморозити їх;
- фрукти та овочі (за винятком бананів, манго, ананасів та інших екзотичних фруктів, які краще зберігаються при кімнатній температурі) довше зберігають свою свіжість у кліматі від +6 до +8 градусів;
- продукти в замороженому вигляді зберігають свою свіжість як при -15, так і при -25 градусів, тому накручувати терморегулятор в морозильній камері на максимум не слід, це спричинить додаткові витрати на електроенергію.
Як регулюється температура у холодильниках
Регулювання температури холодильника здійснюється на панелі управління. Існує два типи панелей управління: механічна та електронна.
Механічна панель управління є поворотною ручкою з поділками (як правило 4-5 положень). Таке управління передбачено у більш бюджетних моделях агрегатів. У більшості моделей поворотна ручка одна, так як компресор у холодильнику один, але також існують двокомпресорні холодильники, в яких температура регулюється окремо в морозильній та окремо в холодильній камерах. Коректно відрегулювати температуру в холодильнику за допомогою повороту ручки досить складно, оскільки температура не вказується.
Електронна панель управління буває сенсорна (у більш дорогих сучасних моделях агрегатів) та кнопкова. Температура в камерах відображається на дисплеї, завдяки чому регулювати температуру можна більш точно в кожній камері індивідуально. Розташовуватися електронна панель управління може як вгорі з фронтальної сторони холодильника, так і на дверях, а також усередині приладу. Також в агрегатах з таким керуванням часто є вбудовані температурні режими, які користувач може встановлювати натисканням однієї кнопки. До таких режимів належать:
1. шокове заморожування - застосовується у разі, якщо Вам необхідно швидко заморозити наприклад напівфабрикати або Ви просто завантажуєте морозильну камеру великою кількістю свіжих продуктів;
2. шокове охолодження - дуже схоже на шокову заморозку, але відмінність у тому, що в цьому режимі температура в камері не опускатиметься нижче +0 градусів. Як правило, цей режим використовується, коли в холодильну камеру завантажується велика кількість продуктів одночасно, ця функція дозволяє максимально швидко їх охолодити;
3. відпустка - цей режим передбачений на випадок, якщо Ви плануєте бути відсутнім вдома тривалий час, а відключити холодильник немає можливості, тому що в морозилці зберігаються продукти. Запускаючи режим відпустки в холодильній камері підтримується температура до +15 градусів, а морозильна продовжує тримати колишню температуру - так в холодильнику не з'явиться цвілі і неприємного запаху, а заморожені продукти збережуться до Вашого приїзду.
З вищенаписаного стає зрозуміло, що регулювати температуру в холодильнику з механічною панеллю управління складніше, ніж з електронною. Однак вартість агрегатів з електронним керуванням досить висока, тому далі ми розповімо, як відрегулювати температуру в холодильнику за допомогою звичайного вуличного термометра.
Правильне регулювання температури в холодильнику
Переважна більшість користувачів вважають, що достатньо включити холодильник у розетку і він ідеально охолоджуватиме продукти. Однак все не так просто, як може здатися на перший погляд – необхідно регулювати температуру холодильника вручну, крім того, перед цим бажано вивчити інструкцію з експлуатації.
Для того, щоб коректно відрегулювати температуру в холодильній камері, можна скористатися старим перевіреним методом:
1. Візьміть звичайний вуличний термометр, опустіть його в кухоль з водою і поставте в середній відсік холодильника;
2. через пару годин перевірте температуру, яку вказує термометр.
Якщо на термометрі Ви бачите значення вище +4 градусів, то слід опустити температуру в холодильнику. У випадку, коли в центрі холодильної камери температура не перевищує +2 градуси, рекомендується повернути регулятор температури проти годинникової стрілки, якщо регулювання здійснюється не механічним, а електронним шляхом, просто встановіть температуру на кілька градусів вище. Після того, як Ви змінили налаштування температурного режиму всередині агрегату, рекомендується зробити контрольну перевірку клімату за допомогою термометра.
Регулювання температури в морозилці проводиться таким же методом, як і в холодильній камері, тільки при вимірюванні температури термометр не потрібно опускати у воду - просто покладіть його в камеру між продуктами і перевірте показання через кілька годин. Якщо температура вище -15 градусів - понизьте її, якщо нижче -23 ... -25, краще всього трохи підвищити, щоб не відбувалося перемерзання продуктів і перевитрати електроенергії.