Що робити, якщо новий холодильник б'є струмом?

Що робити, якщо новий холодильник б'є струмом?

Що робити, якщо новий холодильник б'є струмом?

Зміст:

Для багатьох може виявитися дивним той факт, що будь-яка побутова техніка має використовуватись згідно з вимогами виробника. В іншому випадку нормальна робота такої техніки не гарантована. Відповідно до цього твердження, побутова техніка також має бути правильно встановлена ​​та введена в експлуатацію згідно з інструкцією. Дотримання всіх цих норм забезпечить правильну та безпечну роботу пристрою.

Тим не менш, дуже часто ми нехтуємо цим, особливо якщо справа стосується такого простого приладу, як холодильник. Але простота холодильного агрегату дуже оманлива і враження щодо серйозності заходу встановлення та подальшої експлуатації не повинно вводити в оману.

Одним з найнеприємніших проявів неправильної роботи холодильника є випадок, коли корпус починає битися струмом. Це може бути проявом поломки або неправильної установки приладу, щоб перевірити краще викликати майстра з ремонту холодильника.

Холодильник бьет током

Причини несправності заземлення

Однією з основних вимог щодо підключення до електричної мережі будь-якого побутового приладу є обов'язкова необхідність заземлення. Не винятком стає й побутовий холодильник. Особливо актуально це стає в тому випадку, коли ми розуміємо, що холодильник використовується нами чи не щодня.

Заземлення необхідно для того, щоб забезпечити безпеку використання побутової техніки. Простіше кажучи, заземлення нівелює ймовірність того, що прилад почне бити вас струмом. Але якщо ми говоримо про житлові будинки багатоквартирні або приватні домоволодіння нової споруди, то в їхній проводці обов'язково буде присутній такий елемент. Говорячи про будинки будівництва часів радянської доби, заземлення в переважній більшості випадків не передбачено.

Але навіть у тих випадках, коли заземлення є, існує ймовірність, що воно може виявитися несправним та працювати неправильно. Саме в такі моменти холодильник б'є струмом, лякаючи нас нанесенням серйозних травм. Безумовно, крім несправності заземлення є ймовірність поломки якогось із вузлів самого холодильника, але про все поступово.

Основні причини несправності заземлення:

  1. Встановлена ​​неправильна розетка – розетка повинна мати можливість підключення до неї заземлення, інакше воно навіть у робочому стані використовуватися не буде. Відповідно струм проступатиме на корпус.
  2. Несправність вимикача – така, здавалося б, примітивна поломка зовнішнього характеру може спровокувати додаткові імпульси напруги та її падіння, на корпус певної побутової техніки (наприклад, холодильник) може проступати струм.
  3. Перевантаження проводки – у деяких місцях можна почути запах горіння проводки, вона може іскрити, у найскладніших випадках виникає задимлення.
  4. Слабкий контакт підключення – напруга в мережі може падати, додаткові імпульси струму можуть спровокувати поломку побутової техніки, корпус може проступати струм.

Займатися ремонтом електропроводки самостійно не рекомендується, краще звернутися до дослідного електрика.

 

Заземление холодильника

Як заземлювати холодильник?

Якщо холодильник не підключений до заземлення, це необхідно зробити. В іншому випадку, якщо холодильник б'є струмом, то позбавитися цієї проблеми ніяк не вдасться. Ігнорувати цю неприємність також не рекомендується, адже одного разу черговий розряд може завдати серйозної травми, не кажучи про постійні неприємні відчуття та дискомфорт.

Отже, якщо холодильник б'є струмом і при цьому він не заземлений, отже необхідно заземлити холодильник. Однак, перш ніж приступити до виконання робіт, слід з'ясувати, чи є заземлення у проводці вашого будинку чи домоволодіння. Від цього залежить складність виконання робіт і метод заземлення.

Отже, припустимо, що заземлення в проводці будинку передбачено, але сам холодильник з якоїсь причини не заземлений і корпус пробиває струм. Зверніть увагу на розетку, до якої підключено вилку холодильника. Усередині, крім двох невеликих отворів для вилки, повинні бути два вусика. Це і є заземлення. Якщо таких вусиків ви не виявляєте, отже, розетку необхідно замінити на ту, де такі вусики будуть.

Як тільки розетка буде замінена на нову і правильно встановлена, підключивши заново до неї холодильник, ми більше не відчуємо розрядів струму. Якщо ж проблема не пішла, то проблема ударів струмом криється в поломці пристрою. Можливо, компресор холодильника несправний і пробиває струмом на корпус.

Набагато складніше справи якщо заземлення в багатоквартирному будинку не передбачено на етапі забудови. Чи не єдиним виходом у такій ситуації залишається заземлитись через водопровідну трубу. Але тільки через неї, в жодному разі не можна підключати заземлення на газову трубу або опалення.

Провід для заземлення необхідно використовувати мідний, при підключенні до труби в місці контакту не залишаються фарби, емалі, сміття, іржі.

Задня стінка холодильника б'ється струмом

У разі коли на корпус холодильника проступає напруга і виникає відчуття того, що холодильник б'є вас струмом, необхідно чітко розібратися в ситуації. Але однозначно одне, використовувати такий холодильник надалі без вирішення ситуації, що склалася, небезпечно. Нерідко особливо виразно удари струмом відчуваються на задній стінці корпусу пристрою.

Як ми вже встигли з'ясувати, причин для такого небезпечного прояву холодильник має лише дві. Основна причина полягає у відсутності заземлення або неправильне підключення холодильника до нього. Друга причина криється в несправності одного з вузлів холодильника, який може провокувати появу напруги на корпусі приладу, найчастіше виною є компресор.

Холодильник б'є струмом, що робити?

  1. Як тільки ви відчули удар струмом від корпусу холодильника, слід обов'язково відключити його від мережі, це допоможе убезпечити себе від повторення неприємних відчуттів та від більш серйозних травм.
  2. Відразу ж зверніть увагу на мережевий кабель пристрою. Якщо він виявляється пошкоджений, пригорілий або передавлений, не варто його ізолювати або відновлювати, краще повністю замінити на новий.
  3. Необхідно оглянути контакти на компресорі, але робити це варто лише в тому випадку, якщо ви добре знаєтеся на пристрої холодильних агрегатів, компресорів та електриці. Окислені контакти можуть пропускати електрику на корпус холодильника. Якщо виявляються пригорілі контакти, такі дроти слід замінити на нові.

Якщо мережний кабель і компресор опинилися в порядку і холодильник продовжує бити струмом, необхідно поступово перевірити всі вузли та елементи холодильника на наявність пошкодження або поломки. Таку діагностику повинен проводити досвідчений спеціаліст, найчастіше це зручніше робити в умовах сервісного центру, а не в домашніх. Самодіяльність у такій ситуації може не лише не вирішити проблему, а й спровокувати супутні поломки.

Холодильник бьет током

110 вольт на корпусі: що робити?

Особлива небезпека того, що холодильник б'є струмом у регулярності такого дійства. Якщо корпус щипає щоразу, як тільки ви відкриваєте дверцята або просто торкаєтеся корпусу, то необхідно робити рішучі дії. У переважній низці випадків справитися з цією проблемою віч-на-віч рядовий користувач не може, тому краще відразу ж звернутися до майстра.

Спочатку краще запросити майстра, який займається ремонтом побутової техніки. Він уважно огляне холодильник, проведе діагностику та з'ясує, чи криється причина ударів струмом у несправності холодильника, чи це зовнішня причина, наприклад, у неправильній роботі електромережі. В іншому, якщо причиною того, що холодильник щипає струмом є зовнішня причина, то подібна ситуація буде складатися не тільки з холодильником, але й з іншими приладами, наприклад, з пральною машиною.

У більшості випадків якщо холодильник б'є струмом через несправність, то проблема полягає в наступному:

  • несправність обмотки компресора – зазвичай це результат короткого замикання;
  • поломка регулятора температури – якщо терморегулятор зледенів, слід розморозити холодильник та провести його діагностику мультиметром. У разі несправності його змінюють;
  • Поломка конденсатора високочастотного фільтра - конденсатор необхідно замінити на новий.

Якщо після ретельної діагностики несправність не виявлена, слід звернутися за допомогою до електрика, який перевірить працездатність та цілісність проводки в будинку чи квартирі.

Підведемо підсумок

Якщо холодильник б'є струмом, це є небезпечним проявом. Особливо насторожувати має регулярний прояв такого дефекту. Ігнорувати це не можна, адже подібні пощипування в перспективі можуть завдати серйозної травми домочадцям.

Основна причина того, що холодильник б'є струмом може полягати як у холодильнику, так і в зовнішніх причинах. Найчастіше досвідчені майстри шукають проблему у компресорі холодильника, а саме у його обмотці. Нерідко через коротке замикання або перепади напруги в мережі вона виходить з ладу і компресор пробиває струмом на корпус.

Також поширеною причиною є відсутність заземлення в будинку або неправильне підключення холодильника до нього. Не слід забувати, що холодильник повинен експлуатуватися в умовах, рекомендованих виробником. Якщо він починає щипати струмом, це шкідливо не лише для вас, а й самому холодильнику.

Викликати майстра

Наші майстри працюють з 9.00 до 21.00 без вихідних