Як правильно розморожувати холодильник?

Як правильно розморожувати холодильник?

Як правильно розморожувати холодильник?

Зміст:

Чи знаєте ви, що багато навіть найсучасніших холодильників потребують регулярного розморожування? До речі, розморожування холодильника є дуже важливим етапом його профілактики та сприяє стабільній та ефективній роботі приладу. Це означає, що холодильник потрібно розморожувати, але, разом з тим, це потрібно робити правильно. Навіть такий, з першого погляду, простий процес має проводитися згідно з усіма вимогами виробника, адже тільки так гарантується стабільна робота холодильника.

Безумовно, можна згадати про холодильники із системою No Frost, які не потребують розморожування. Це дійсно так, але такі холодильники все одно вимагають регулярного проведення профілактичного миття камер правильної експлуатації. Відсутність таких дій може спричинити неправильну роботу системи No Frost та подальшу необхідність розморожувати навіть такий новомодний холодильник.

Как разморозить холодильную камеру

Як розморозити холодильну камеру?

У більшості випадків холодильна камера не потребує розморожування, адже всередині немає негативних температур. На стінках холодильника може утворитися тонкий шар криги або інею, але він дуже швидко відтає і стікає в дренажний отвір, потрапляючи далі в спеціальну ванну, розташовану над компресором. Надалі вся волога з ванни випаровується природним способом. Описаний алгоритм відбувається за ідеально правильного використання побутового холодильника з крапельною системою заморозки.

Однак, будь-які відхилення від заданого виробником вектора експлуатації пристрою, які описані в інструкції, можуть спричинити необхідність розморожування холодильної камери. Ігнорувати розморожування холодильника ніяк не можна, адже це може спричинити негативні наслідки.

Ознаки того, що холодильник необхідно розморозити:

  • витрата електроенергії холодильником збільшився - товстий шар криги або навіть снігова шуба на внутрішніх стінках холодильника заважає нормальному охолодженню, відповідно, пристрій намагається компенсувати це посиленою роботою;
  • компресор холодильника рідко відключається - в той час, як пристрій намагається компенсувати погане охолодження, компресор змушений працювати на підвищених оборотах, відключатися рідше, іноді навіть працювати на знос. У такому разі компресор холодильника дуже швидко зношується;
  • підвищується шум під час роботи холодильника – у той час, поки компресор працює на підвищених оборотах, шумовий показник роботи холодильника також підвищується, що створює певний дискомфорт;
  • продукти швидко псуються – усередині холодильника встановлюється температура, вища за норму, що призводить до скорочення терміну зберігання деяких продуктів.

Якщо ці ознаки стали проявлятися у вашому холодильнику, не варто зволікати, потрібно терміново розморозити холодильник. В іншому випадку справа може дійти до поломки, потрібно проводити не розморожування, а ремонт холодильника.

Алгоритм розморожування холодильної камери:

  1. Відключаємо холодильник від живлення – виймаємо вилку від розетки, холодильник має бути знеструмлений.
  2. Виймаємо з холодильної камери всі продукти – під час розморожування холодильник має бути абсолютно порожнім.
  3. Демонтуємо всі знімні елементи - знімаємо скляні або металеві полички, пластикові балкони з дверцят, дістаємо ящик.
  4. Залишаємо холодильник з відкритими дверцятами на 4-8 годин – процес регулюємо візуально, як тільки всередині не залишиться льоду або намерз, розморожування можна завершувати.
  5. Миємо полички - поки холодильник розморожується, приступаємо до миття поличок, ящиків і балконів з дверцятами, після чого залишаємо їх сушитися.
  6. Протираємо холодильник - як тільки холодильник розморозився, його потрібно ретельно вимити, можна використовувати засоби побутової хімії, після чого протерти насухо.
  7. Встановлюємо полички на місце - всі знімні елементи, демонтовані раніше, встановлюємо на місце.
  8. Включаємо холодильник - запускаємо агрегат, встановивши потрібну температуру, закриваємо дверцята, але не завантажуємо продуктами, так холодильник повинен нагнати оптимальну температуру протягом години-півтори.
  9. Завантажуємо холодильник продуктами та повноцінно користуємося.

Как разморозить морозильную камеру

 

Як розморозити морозильну камеру?

На відміну від холодильної камери, морозилка потребує регулярного розморожування. Варто одразу сказати, що старі холодильники, виготовлені кілька чи кілька десятків років тому, можуть вимагати розморозки до двох разів на тиждень. Але таких архаїчних агрегатів в активній експлуатації залишилося небагато. Більш сучасні пристрої необхідно розморожувати приблизно один раз на 6-8 місяців, а в деяких випадках достатньо розморозити холодильник раз на рік.

Так як розморожування вимагає морозильна камера, її потрібно буде відключати. Зважаючи на те, що переважна більшість холодильників обладнано одним компресором, відключити морозильну камеру окремо від холодильної не вдасться, тому проводиться комплексне розморожування та догляд. Якщо холодильник обладнаний відразу двома компресорами, отже, якщо можливість вимкнути лише морозильну камеру, а холодильна продовжить працювати.

Основними факторами, які можуть підштовхнути до проведення розморожування, стає профілактика та гостра потреба. У першому випадку можна провести розморожування морозильної камери у тому випадку, коли настає календарний час для цього. Іншими словами, можна проводити розморожування один раз на півроку, як це рекомендує більшість виробників, незалежно від того, в якому стані знаходиться камера. Фактор гострої необхідності полягає в тому, що морозильна камера повністю покрита льодом і сніговою шубою, її терміново потрібно розморозити, хоча минуло півроку з моменту останньої розморозки чи ні.

Алгоритм розморожування морозильної камери:

  1. Відключіть морозильну камеру від живлення – якщо в конструкції холодильника один компресор, просто вимкніть пристрій із розетки, якщо компресора два, можна вимкнути лише морозилку, дозволяючи холодильній камері працювати далі.
  2. Розвантажуємо морозильну камеру – потрібно дістати всі продукти, що зберігаються у морозилці. Варто розуміти, що на розморожування може піти досить великий проміжок часу, продукти розморожуватимуться, тому краще розморожувати морозильну камеру, коли продуктів у ній мінімум.
  3. Дістаємо всі знімні елементи – потрібно дістати з морозильної камери всі ящики та полички.
  4. На дно морозильної камери кладемо рушник – це не обов'язкова умова, але грамотний крок. При розморожуванні морозильної камери буде набагато більше відтаючої вологи, ніж у холодильнику, рушник вбере значну частину талої води, вона не переливатиметься з морозильної камери на підлогу.
  5. Морозилку залишаємо у вимкненому положенні і з відкритими дверцятами до 8 годин, іноді може знадобитися більше часу – за цей час лід та сніг встигають розтанути.
  6. Миємо ящики та полички – всі знімні елементи, які ми дістали з морозильної камери, необхідно ретельно вимити і залишити сушитися.
  7. Вимиваємо внутрішні стінки морозильної камери – як тільки камера розморозилася, видаляємо залишки вологи за допомогою ганчірки чи рушника, після чого промиваємо внутрішні стінки та протираємо їх насухо.
  8. Встановлюємо полички та ящики на місце.
  9. Включаємо морозильну камеру - встановлюємо необхідну температуру, але не завантажуємо продукти, морозилка наздожене оптимальний рівень температури приблизно за півтори-дві години.
  10. Завантажуємо морозильну камеру продуктами.

Как ухаживать за холодильником с системой No Frost?

Як доглядати холодильник з системою No Frost?

Суть системи No Frost у холодильнику полягає в тому, що всередині його камер, ні в холодильній, ні в морозильній, не утворюється лід та снігова шуба. У конструкції самого холодильника, за задньою стінкою всередині камер, розташовуються вентилятори, які поширюють повітря всередині холодильника. Крім іншого, в конструкції холодильника з «сухою» заморозкою передбачена система відтайки з ТЕНом, який періодично включає і допомагає холодильнику позбутися надлишків інею.

Тому можна припустити, що розморожування холодильникам з системою No Frost не потрібно. Це справді так, але лише в тому випадку, якщо холодильник повністю справний.

У яких випадках необхідно розморожувати холодильник No Frost?

  • несправний ТЕН в системі відтайки - нагрівальний елемент буде нездатний зробити автоматичне відтайка, всередині камер може з'явитися товстий шар інею або навіть снігова шуба, яку потрібно розморожувати;
  • деформація гумового ущільнювача на дверцятах – через це всередину камер холодильника потрапляє надлишок теплого повітря, що провокує утворення льоду та снігової шуби.

Як у першому, так і в другому випадку розморозка холодильника стане короткочасним рішенням, адже настання дуже скоро з'явиться знову, необхідно викликати майстра з ремонту холодильника.

Проте навіть якщо холодильник повністю справний і не вимагає розморожування, профілактику варто проводити регулярно, навіть якщо ми використовуємо систему No Frost. Під профілактикою «сухих» холодильників мається на увазі їхнє генеральне прибирання.

Як провести профілактичне чищення холодильника No Frost?

  1. Відключаємо холодильник від мережі – це вимога безпеки під час чищення.
  2. Дістаємо з холодильного відділення та морозильної камери всі продукти.
  3. Виймаємо всі знімні елементи – з холодильника полички, балкони з дверцятами та овочевою скринькою, а з морозильної камери ящики та полички.
  4. Вимиваємо полички – всі знімні елементи необхідно ретельно вимити та залишити сушитися.
  5. Вимиваємо камери холодильника – поки полички сушаться, необхідно вимити холодильник, очистити його від залишків продуктів та крихт, завдяки цьому в холодильнику не з'являтиметься неприємний запах.
  6. Встановлюємо знімні елементи на місце – у зворотному порядку розставляємо полички та ящики у холодильник та морозильну камеру.
  7. Включаємо холодильник, але продукти не завантажуємо - необхідно включити холодильник у мережу, встановити на панелі управління потрібну температуру і залишити його на годину-дві, щоб холодильник встановив оптимальну температуру в камерах.
  8. Завантажуємо холодильник продуктами.
Викликати майстра

Наші майстри працюють з 9.00 до 21.00 без вихідних