Чи потрібно чистити зовнішній блок кондиціонера та як часто це потрібно робити?

Чи потрібно чистити зовнішній блок кондиціонера та як часто це потрібно робити?

Чи потрібно чистити зовнішній блок кондиціонера та як часто це потрібно робити?

Зміст:

Профілактика є дуже важливою складовою експлуатації кондиціонера, особливо якщо ця експлуатація розтягується на тривалі роки. Кондиціонер відноситься до категорії кліматичної техніки, що має на увазі його взаємодію не тільки з нашим побутом, а й із зовнішнім та навколишнім середовищем. Таким чином розуміємо, що ризик засмічення різних вузлів спліт-системи виявляється більшим, ніж у побутової техніки, яка функціонує цілком у межах квартири.

Всупереч поширеній думці щодо методів проведення профілактики, яка зводиться виключно до чищення внутрішнього блоку та максимум до дозаправки системи фреоном, увагу також необхідно приділяти і зовнішньому блоку. Насправді, саме зовнішній блок кондиціонера найбільш уразливий до засмічень та забруднення, адже він працює на вулиці, а отже, часом функціонує за екстремальних умов.

Як проводиться комплексна профілактика кондиціонера?

Комплексна профілактика кондиціонера проводиться регулярно. Однак, часовий проміжок, наскільки часто необхідно проводити профілактику, є досить спірним питанням. Одні фахівці наполегливо рекомендують проводити профілактику кондиціонера один раз на рік, інші кажуть, що можна робити це рідше, а треті взагалі твердять нам про те, що профілактику потрібно проводити кілька разів на рік. То де ж правда?

чистка фильтра кондиционера

Перш ніж розібратися в необхідності частої профілактики кондиціонера, з'ясуємо, з чого ця профілактика складається.

1. Чищення внутрішнього блоку кондиціонера – маніпуляції з внутрішнім блоком кондиціонера найчастіше зводяться до чищення його фільтрів грубої та тонкої очистки. Головна чистка фільтрів проводиться перед сезоном використання кондиціонера - ранньою весною, перед літом, а також восени, перед холодними днями. Таким чином, якщо кондиціонер використовується на обігрів та охолодження, чистку фільтрів внутрішнього блоку необхідно проводити двічі на рік. Найбільш ефективно кондиціонер буде працювати, якщо в процесі активного використання кондиціонера фільтри промиваються щомісяця.

2.Дозаправка фреоном - мова в даному випадку не ведеться щодо витоку холодоагенту, адже за статистикою природне випаровування холодоагенту становить близько 7-8%. Це означає, що один раз на кілька років, рекомендовано раз на 2-3 роки, проводити дозаправку системи холодоагентом відповідної марки.

3. Чищення зовнішнього блоку – зовнішній блок кондиціонера іноді працює в екстремальних умовах. Перебуваючи надворі, він піддається впливу довкілля і піддається різним забрудненням. Відповідно, він регулярно засмічується, зовнішній блок потрібно не просто чистити, а вимивати. Рекомендовано проводити миття зовнішнього блоку кондиціонера раз на рік.

Як бачимо, комплексна профілактика кондиціонера є досить складним заходом та складається з кількох етапів. Однак ці етапи проводяться з різним проміжком часу. Наприклад, найчастіше потрібно чистити фільтри внутрішнього блоку. Трохи рідше потрібно миття зовнішнього блоку, а ще рідше, але все-таки треба дозаправляти систему кондиціонера холодоагентом.

Чим засмічується зовнішній блок кондиціонера?

Як уже й було відмічено, зовнішній блок працює, перебуваючи на вулиці. Відповідно, він піддається впливу зовнішнього середовища, яке, як правило, виявляється негативним. До зовнішнього блоку нерідко потрапляє сміття, яке не сприяє ефективній роботі кондиціонера в цілому, тому таке сміття періодично необхідно вилучати. Але що ми зможемо виявити всередині зовнішнього блоку? Яке сміття туди потрапляє?

Давайте розберемося, які саме забруднення найчастіше виникають у зовнішньому блоці кондиціонера.

1. Вихлопні гази від автомобілів – нерідко такі «вихлопи» засмічують наші зовнішні блоки, якщо вони розташовані в безпосередній близькості від дороги. І чим жвавіша ця сама дорога, тим більше забруднень потрапляє на зовнішній блок кондиціонера.
2. Пух, листя, гілки – якщо вам пощастило жити в будинку, чия прибудинкова територія добре озеленена, це дуже добре, адже повітря буде чистішим, око радіє зеленим насадженням. Однак, в такому озелененні є негативний ефект – пух, листя і навіть дрібні гілки можуть потрапляти всередину корпусу зовнішнього блоку кондиціонера. Це також не сприяє ефективній роботі кондиціонера в цілому, таке сміття потрібно видаляти.
3. Пил - він є скрізь, незалежно від того, розташований зовнішній блок біля жвавої дороги або біля озелененого палісадника. Пил піднімається з подувом вітру і поширюється в просторі, він запросто потрапляє у зовнішній блок кондиціонера і осідає на його елементах, несучи згубний вплив.

Як проявляється засмічення зовнішнього блоку кондиціонера?

Будь-яка поломка якимось чином поводиться і вказує на себе індивідуальним способом. Проводячи діагностику, досвідчений майстер може зрозуміти причину несправності чи неправильної роботи пристрою, лише проаналізувавши роботу приладу і розглянувши його «поведінка» після включення. Відповідно, нескладно припустити, що якщо зовнішній блок кондиціонер засмічений і вимагає чищення, то якимось способом він дасть нам це зрозуміти.

Основні прояви у роботі кондиціонера, із засміченим зовнішнім блоком, наступні:

1. Повітря з внутрішнього блоку недостатньо прохолодне, можливо, навіть тепле - через засмічення зовнішнього блоку, кондиціонер не може повноцінно відводити тепле повітря на вулицю, відповідно, охолодний процес кімнати, де встановлений кондиціонер, порушується, повітря всередину надходить не прохолодне, як має бути , а теплий.

2. Компресор, розташований у зовнішньому блоці, працює без зупинок або відключається вкрай рідко - таке сильне навантаження на компресор вкрай згубне, адже скорочується термін служби даного вузла, він може передчасно вийти з ладу через перегрівання та перевантаження. Постійна робота компресора є результатом недостатньої віддачі тепла довкілля кондиціонером.

Щоб зрозуміти, що зовнішній блок кондиціонера засмічений, недостатньо відчути лише один із представлених проявів. Засор зовнішнього блоку супроводжується відразу двома ознаками, так можна бути повністю впевненим у тому, що зовнішній блок потребує профілактичного миття.

Як почистити зовнішній блок кондиціонера?

чистка внешнего блока кондиционера

Якщо ви розумієте, що час для чищення зовнішнього блоку підійшов і настав час звільнити його від сміття і бруду, щоб кондиціонер в цілому міг працювати ефективно і вільно, слід розібратися в тому, як проводиться ця процедура. Безумовно, якщо ми плануємо скористатися послугами майстра із сервісного центру, то мається на увазі, що він усі етапи цього заходу знає досконало та поетапно. Однак для розширення кругозору не зайвим виявиться розібратися в цьому питанні.

Основні етапи чищення зовнішнього блоку кондиціонера наступні:

відключаємо зовнішній блок кондиціонера від електроживлення. Таким чином ми робимо нашу роботу безпечнішою;

за допомогою щітки очищаємо зовнішні забруднення з корпусу зовнішнього блоку кондиціонера, вони обов'язково будуть там;

знімається обшивка корпусу зовнішнього блоку і видаляється велике сміття, яке змогло проникнути всередину блоку - це називається механічним очищенням;

змочуємо ганчірку або губку у воді і акуратно промиваємо лопаті вентилятора та конденсатор вологою губкою, це допоможе видалити максимальну кількість пилу та бруду із зовнішнього блоку;

щоб дістатися незручних щілин, можна скористатися пилососом, використовувати щітки різних розмірів та з різною довжиною щетини;

радіатор краще промити під високим тиском води, наприклад, міні-мийкою або продути потужним компресором.

Після таких заходів навіть найбрудніший зовнішній блок знову набуде якщо і не первозданний вигляд, то наближений до нього. Робота спліт-системи в цілому знову стане ефективною, а замість теплого повітря з внутрішнього блоку ми знову відчуємо прохолоду.

Які поломки супроводжуються засміченням зовнішнього блоку кондиціонера?

Проводити своєчасну профілактику кондиціонера необхідно не тільки для того, щоб кондиціонер працював правильно та ефективно, хоча це також незаперечно є дуже важливим фактором. Проведення регулярної профілактики кондиціонера робить мінімальним ризик виникнення усіляких поломок пристрою. Не винятком стає зовнішній блок, адже ігноруючи його регулярну профілактику, ми піддаємо його підвищеній небезпеці.

Основні поломки, які можуть спровокувати засмічення зовнішнього блоку кондиціонера:

1. Відсутність охолодження – якщо не проводити регулярну профілактику кондиціонера і він зайво засмічується, відведення тепла з приміщення на вулицю порушується. Іншими словами, через забруднення кондиціонер виявляється нездатним охолодити кімнату, в якій встановлений, а замість холодного повітря з внутрішнього блоку починає надходити повітря кімнатної температури, а вже зовсім скоро навіть тепле.
2. Несправність компресора – якщо кондиціонер виявляється нездатним охолодити приміщення, термодатчики спрацьовують певним способом і не дають зупинитись компресору. Таким чином, цей важливий елемент конструкції починає працювати з рідкісними відключеннями або навіть без відключення на знос. Підвищується ризик поломки компресора, його термін служби значно скорочується.
3. Розбалансування вентилятора – підвищені відкладення пилу та іншого сміття на лопатях вентилятора створюють додаткове навантаження на нього. В цьому випадку може відбутися розбалансування, яке сприяє підвищеному шуму при роботі кондиціонера та зменшенню ефективності роботи кондиціонера в цілому.

Підведемо підсумок

Питання щодо необхідності чищення зовнішнього блоку кондиціонера стає не повинне. Повинне хвилювати лише питання щодо того, як часто потрібно чистити зовнішній блок. Однак факторів, які впливають на це дуже багато, тому дати однозначну відповідь дуже складно. Спочатку слід враховувати той район, де встановлений і працює кондиціонер, наскільки він екологічно сприятливий.

Також дуже важливо враховувати поверх, на якому встановлено зовнішній блок. При низькому розташуванні до 4 поверху, зовнішній блок слід чистити щорічно, при розташуванні до 8 поверху, чистку можна проводити один раз до трьох років, а якщо зовнішній блок розташований вище 9 поверху, то чистку можна проводити один раз на 4 роки.

Викликати майстра

Наші майстри працюють з 9.00 до 21.00 без вихідних