Чому новий холодильник булькає та що робити?

Чому новий холодильник булькає та що робити?

Чому новий холодильник булькає та що робити?

Зміст:

Давно минули часи гучних холодильників, які своєю гучною роботою могли лякати домочадців. Користування від побутового холодильника значно більше, ніж неприємних відчуттів від його гучної роботи, тому доводилося миритися і звикати до подібних умов. Однак сьогодні миритися з цим фактом не слід, адже якщо сучасний холодильник справний, він працюватиме гранично тихо.

Дійсно, сучасний пристрій здатний працювати з показником шуму 36-43 дБ, що неймовірно тихо і лише зрідка можемо почути легкий гул роботи компресора. Здавалося б, дуже комфортні умови та турбуватися не потрібно. Але одного разу можна почути деяке булькання або дзюрчання під час роботи холодильника, що далеко не факт потребує втручання майстра з ремонту холодильниками.

Цікаво, що це таке? Подібний розвиток подій викликає тривогу. Але чи варто турбуватися?

Холодильник просто булькає

Звук, який можна назвати бульканням чи дзюрчанням зовсім не є ознакою поломки холодильника. Без додаткових проявів булькання – це свідчення нормальної роботи холодильника. У деяких випадках звук може бути досить гучним, що навіює тривожні думки і вселяє невпевненість у правильній роботі агрегату. Але насправді холодильник працює справно.

Своєрідне булькання є результатом переміщення фреону трубками охолоджуючої системи. Саме він створює характерний звук. Особливо голосно ця процедура може відбуватися у новому холодильнику, який включено вперше. Компресор починає роботу і ганяє фреон трубками, починається процедура охолодження в камерах агрегату. Спочатку може здатися, що новий холодильник надмірно галасливий, але варто почекати близько двох-двох днів і робота холодильника приходить в норму.

диагностика холодильника

Така сама ситуація може виникнути і з холодильником, який перебуває в тривалій експлуатації, але з певних причин був вимкнений на тривалий час. Після тривалої паузи, увімкнувши холодильник, ми знову можемо почути характерне дзюрчання – фреон починає активно переміщатися трубками. Як і у випадку з новим холодильником, слід почекати якийсь час і працювати холодильник стане тихіше.

Іноді булькання і дзюрчання можна почути відразу після закриття дверцят холодильника. Уявіть ситуацію, холодильник працює в нормальному режимі, ви відкриваєте дверцята холодильника, берете смакоту, закриваєте дверцята і чуєте дзюрчання. Це може повторюватися після кожного відкриття та закриття дверцят. Тут причина проста. Деякі моделі сучасних холодильників відключають компресор на той час, поки відкриті дверцята і всередину камери надходить тепле повітря. Як тільки ви закриваєте дверцята, компресор вмикається, фреон починає переміщатися трубками швидше, виникає булькання.

Іноді дзюрчання відбувається не через переміщення фреону по трубках. Якщо дренажна трубка для відведення води з холодильної камери занурюється глибоко у ванну і знаходиться у воді, то при відкритті та закритті дверцята холодильника, всередині камери змінюється тиск і відбувається природний забір (підсмоктування) води з ванни. Це може викликати звук дзюрчання. Слід трохи вкоротити дренажну трубку і звук булькання зникне.

Холодильник булькає, чути стукіт

Якщо булькання і дзюрчання при роботі холодильника супроводжується виразним стукотом, то в цьому випадку вже необхідно виявити більше уваги до того, що відбувається з агрегатом. Стук може бути чути протягом усього циклу роботи, але особливо гучним він стає в момент, коли компресор тільки вмикається або збирається вимикатися. Щоб виявити подібні прояви у роботі холодильника, слід за ним деякий час спостерігати.

мастер по холодильникам

Найбільш ймовірною несправністю в такому випадку є знос амортизаторів компресора. Справа в тому, що компресор під час своєї роботи виробляє певні коливання та вібрації. Гумові амортизатори покликані зменшувати ці коливання та вібрації, а також суттєво знижують шумовий показник. Амортизатори могли зноситися, затвердіти чи розбовтатися. Результат у такому разі один - компресор, вібруючи, стикається з металевими елементами корпусу і робить таким чином стукіт.

Причина чому стукіт посилюється саме на етапах включення або вимкнення досить проста. Справа в тому, що в моменти включення-вимкнення компресор виходить на свої граничні обороти, робить своєрідний «ривок». Саме з цієї причини стукіт чути більш виразно.

Щоб усунути стукіт у роботі холодильника, потрібно замінити амортизатори на компресорі. Процедура такого ремонту досить проста, її можна зробити як самостійно, так і за допомогою майстра, з метою економії власних сил і часу. Кошторис такого ремонту не буде надто високим.

Холодильник із системою заморозки No Frost булькає, чути скрегіт

Якщо ви володар сучасного холодильника із системою заморозки No Frost, то знайте, ваш холодильник також може булькати та дзюрчати. Однак, якщо крім булькання ви чуєте додатковий звук, який не справляє враження природного, слід поспостерігати за роботою пристрою.

Насамперед прислухайтеся до працюючого холодильника, якщо крім булькання ви почуєте скрегіт, це свідчить про несправність холодильника. Наступним кроком загляньте в морозильну камеру. Якщо вона повністю покрита льодом і намерзом, це також є свідченням несправності холодильника. Можна спробувати розморозити морозильну камеру, але бажаного ефекту це не дасть, адже лід і намерзь дуже скоро відновляться, а скрегіт з'явиться знову.

Причиною такої поведінки вашого холодильника найімовірніше стала поломка одного або кількох вузлів системи відтайки. Пам'ятайте, що справний холодильник із системою No Frost не потрібно розморожувати.

Елементи в системі відтайки, які можуть призвести до проявів, описаних вище:

  • нагрівальний елемент – саме цей елемент є основним вузлом, який здійснює автоматичне розморожування;
  • датчик відтайки - якщо він вийшов з ладу, плата управління не отримує даних про необхідність розморожування, відповідно ТЕН не включається;
  • запобіжник;
  • таймер відтайки.

Якщо з утворенням криги в морозильній камері ми розібралися, то звідки з'являється скрегіт при роботі холодильника? Тут все просто, у системі No Frost передбачений вентилятор, який доставляє охолоджене повітря у холодильну камеру. Своїми лопатями він контактує з льодом, що утворився, що провокує появу звуку, схожого на скрегіт.

При виявленні поломки слід повністю відключити холодильник і звернутися по допомогу до досвідченого майстра. Фахівець здатний визначити джерело поломки та грамотно усунути його. Якщо дозволити холодильнику працювати далі, ігноруючи скрегіт, вентилятор у певний момент заблокується льодом та згорить. Ремонт у такому разі буде більш складним та дорогим.

Холодильник булькає, камери не морозять

Найбільш тривожними проявами несправності холодильника є відмова агрегату виконувати свою безпосередню функцію – холодити та морозити. За нормальних обставин компресор холодильника працює певний час і вимикається при досягненні заданої температури. Винятком є ​​інверторні компресори, які працюють постійно та здатні знижувати до мінімуму свою активність за потреби. Однак, якщо холодильник працює без зупинки, але холоду чи морозу в його камерах немає, то холодильник несправний.

булькает холодильник

Якщо холодильник булькає, дзюрчить, а в його камерах висока температура, найімовірніше, що стався витік фреону. Булькання відбувається в трубках, його виробляє залишок того фреона, який не встиг випаруватися. Експлуатувати холодильник, у якому стався витік недоцільно. Якщо вчасно не зупинити його роботу, компресор, який працює на зношування, дуже скоро вийде з ладу. Таким чином, крім дозаправки фреоном, знадобиться дорога заміна компресора.

Для проведення заправки холодильника фреоном, крім самого фреону відповідної марки, буде потрібно набір з досить унікальних інструментів і приладів, які вкрай рідко є в домашньому побуті. Відповідно, зробити дозаправку своїми руками, не маючи відповідного досвіду та навичок практично нереально.

Щоб відновити працездатність холодильника, майстер повинен виявити, де саме відбувається витік і усунути його. Після цього він здійснює дозаправку системи холодоагентом, вакуумує систему і запаює. Не слід забувати, що при новій заправці фреоном буде потрібно заміна фільтра-осушувача.

Завершуємо тему

У побуті дуже цінується тиша та комфорт. Саме тому багато сучасних виробників холодильників і морозильних камер намагаються зробити роботу своїх виробів максимально тихою. Однак, іноді, прислухаючись до роботи холодильника на кухні, можна почути своєрідне булькання або дзюрчання.

Якщо це булькання і дзюрчання не супроводжується додатковими проявами та неприродними звуками, швидше за все, з холодильником все гаразд. Булькання створюється переміщенням фреону в рідкому стані трубками системи.

Зворотною стороною медалі стає булькання з додатковими проявами певних поломок, що супроводжуються. Про необхідність проводити ремонтні заходи свідчать такі симптоми:

1. Холодильник булькає, чути стукіт - стукає компресор про металеві елементи корпусу холодильника. В цьому випадку потрібна заміна зношених амортизаторів. Ремонт простий, його можна зробити самостійно. З метою економії часу та сил можна звернутися до фахівця.
2. Холодильник булькає, чути скрегіт – відбувається у холодильниках із системою No Frost. При виході з ладу системи відтайки вентилятор чіпляється лопатями об лід і робить характерний скрегіт.
3. Холодильник булькає, камери не морозять - стався витік фреону. Булькає залишок рідкого холодоагенту, потрібно зробити дозаправку та усунути місце витоку.

Викликати майстра

Наші майстри працюють з 9.00 до 21.00 без вихідних