Вода після прання залишається у пральній машині: чому це відбувається і що робити?

Вода після прання залишається у пральній машині: чому це відбувається і що робити?

Вода після прання залишається у пральній машині: чому це відбувається і що робити?

Зміст:

Якщо розібратися, більшість пральних машин дуже надійні, з ними рідко трапляються поломки або серйозні несправності. Однак це твердження відноситься до пральних машин, які експлуатуються цивілізовано, згідно правил виробника. В умовах правильного та грамотного використання пристрій пральної машини може працювати 5-10 років без серйозних втручань майстра.

Але, іноді трапляються невеликі, не зовсім несправності чи поломки, швидше за все це можна назвати «інцидентом» або нещасним випадком, який можна виправити власноруч або викликати майстра з ремонту пральних машин. Як правило, трапляються такі «інциденти» та нещасні випадки з нашої неуважності та недоглядів.

Нерідко трапляється так, що навіть після закінчення прання вода в пральній машині залишається. Це проблема, але не найсерйозніша (як правило), яку можна вирішити. Вирішення проблеми полягатиме виходячи з місця, де залишається вода.

Вода не зливається із бака – Чому?

Згоріла помпа зливного насоса

Помпа стиральной машины. Ремонт

Якщо відпрацьована вода не йде з бака, спочатку необхідно оглянути зливальний насос. Саме він відповідає за своєчасне відведення води у каналізацію. Причин несправності помпи насоса буває кілька – помпа може бути засмічена, засмічення в самій каналізації, перегоріли контакти.

У випадку, якщо відбулася засор помпи, потрібно її прочистити і видалити причину засмічення. Якщо помпа згоріла або її механічне пошкодження, зливний насос потрібно замінити.

Зазвичай, дістатися до помпи найлегше через днище. Потрібно послабити хомут, який утримує патрубок і від'єднати його від помпи. Щоб повністю оглянути помпу на придатність, відкрутіть всі кріплення та вимкніть контакти. Якщо в патрубку чи насосі є засмічення, видаліть його. Якщо пошкоджений насос або згорів, слід замінити насос на новий.

Несправний пресостат

Замена прессостата стиральной машины

Сучасні пральні машини здатні визначати необхідну кількість води для прання при повному або неповному завантаженні барабана. Також вони здатні визначати рівень води, що знаходиться у баку. Відбувається це завдяки унікальному датчику під назвою пресостат. Саме він подає сигнал на плату управління пральної машини, повідомляючи, що в баку знаходиться певний рівень води.

Таким чином, розуміємо, що якщо пресостат несправний, він не може передати інформацію на плату управління, що відпрацьована вода все ще знаходиться в баку.

Ремонт пральної машини а саме пресостату, як правило, недоцільний, тому цей датчик потрібно замінити. Прессостат знаходиться під верхньою кришкою пральної машини, тому для заміни потрібно зняти її, відкрутити кріплення датчика і від'єднати контакти. На місце старого встановлюється новий та підключається у зворотному порядку.

Засмічився зливний фільтр

Кожен виробник пральних машин рекомендує з певною періодичністю проводити профілактичне чищення зливного фільтра. У цьому фільтрі можуть накопичуватися нитки, ворс, дрібні предмети, з одягу (гудзики, заклепки), а також речі, які ми могли забути в кишенях.

Якщо зливний фільтр забився настільки, що перестав пропускати воду, відпрацьована вода може залишатися в баку, а на дисплеї пральної машини з'явиться відповідний код помилки.

засор фильтра стиральной машины

Якщо така неприємність сталася, слід підготувати ємність для води і відкрити дверцята або панель, зазвичай вона знаходиться справа внизу (рідше зліва внизу). Якщо є шланг аварійного зливу, слід злити через нього воду. Якщо шланга немає, відкрутіть фільтр, попередньо підставивши приготовлену ємність. Вода зіллється, а засмічення фільтра слід видалити, промивши його під проточною водою.

Пошкодження або засмічення зливного шлангу

Виходячи з пральної машини, відпрацьована вода потрапляє в каналізацію, проходячи через зливальний шланг. Таким чином, якщо вода залишилася в баку пральної машини, зливний фільтр чистий, а зливна помпа справна, не варто виключати банальне пошкодження або засмічення в зливному шлангу.

Щоб перевірити цю можливість, слід оглянути шланг візуально. Він має бути встановлений на невеликій висоті, створюючи своїм підключенням до каналізації певну подобу «коліни». На зливному шлангу не повинно бути перегинів, адже вони здатні створювати перешкоду для відведення води. Перегин на ньому міг статися під час вібрації пральної машини на етапах віджиму або, коли машину пересували.

Також слід оглянути зливальний шланг на наявність засмічення. Якщо виявляється засмічення, його можна прочистити спеціально дротом, акуратно помістивши в зливний шланг. Якщо виявляється перегин шланга, його необхідно виправити.

Неисправность платы управления

Найбільш неприємною поломкою, яка заважає нормальному зливу води з бака пральної машини може стати несправність плати управління. Саме вона збирає всю інформацію з датчиків пральної машини та надалі роздає команди на виконання різних операцій. Якщо мотор насоса не отримує команду злити воду з бака, навіть справний пристрій не зробить цього.

Усі маніпуляції з діагностики, ремонту або заміни керуючої плати в пральній машині повинен проводити тільки досвідчений фахівець. Тому краще звернеться за допомогою, до спеціалізованого сервісного центру.

ремонт модуля стиральной машины

Щоб оглянути плату, фахівець повинен зняти кювету для порошку, відкрутити кілька кріплень та зняти передню панель із засувок. Плата оглядається візуально на наявність пригорілих областей та тестується мультиметром. У разі виявлення несправності плату необхідно перепрошити, перепаяти деякі її елементи або повністю замінити на нову.

Вода не йде з кювети для порошку - чому?

Корпус пральної машини встановлено нерівно

Установка пральної машини повинна проводитись відповідно до всіх вимог виробника. З вимогами можна ознайомитись в інструкції до пристрою. Однією з вимог є гранично рівне встановлення корпусу машинки, для цього використовується спеціальний рівень.

У випадку, якщо пральна машина встановлена ​​нерівно, це може призвести до деяких наслідків. Машинка може сильно вібрувати при високих обертах барабана, може видавати надмірний шум. А ще вода може набиратися в кювету для порошку і повністю не йти. Так відбувається, якщо корпус пральної машини нахилений вперед.

У цьому випадку вода затримується у відділенні кондиціонерів. Застоюючись там вона може давати дуже неприємний запах, який без миття спеціальними засобами видалити не вдасться. Щоб визначити правильність установки, достатньо використовувати пухирчастий рівень. Якщо машинка нахилена вперед, встановіть її правильно, підкрутивши передні ніжки.

Слабкий натиск у водопостачанні

Додатковою причиною того, що вода в кюветі для порошку застоюється і не може стати недостатньо сильний напір у системі водопостачання. Як відомо, ми закладаємо порошок у відділення кювети, заливаємо рідкий засіб, а під напором води пральна машина вимиває все і доставляє в бак з барабаном.

Але якщо тиск у системі низький, натиск може виявитися недостатнім, щоб вимити абсолютно все з кювети. Залишки невимитого порошку та рідкого засобу цілком здатні утворити засмічення у кюветі, і він перестане пропускати воду повністю, вона застоюватиметься у лотку.

Щоб вирішити таку проблему, варто перевірити вентиль на подачі води. Цілком ймовірно, що він відкритий не повністю, слід відкрити вентиль і натиск стане сильнішим.

Засор кювети для порошку

Профілактика пральної машини дуже важлива для її злагодженої та стабільної роботи. Одним із пунктів профілактики машинки є регулярне чищення кювети для порошку. Це лоток, куди ми засипаємо порошок та заливаємо рідкий засіб перед стартом прання.

Якщо ігнорувати рекомендації виробника та не чистити кювету тривалий час, залишки порошку та рідкого засобу можуть утворити непереборну перешкоду для води. Вона може вступати у кювету, але йти не зможе. Вода в кюветі залишатиметься і застоюватиметься, також може утворитися текти з лотка.

Щоб усунути таку проблему, слід витягти кювету і ретельно промити під проточною водою, видаляючи всі залишкові компоненти миючих засобів.

Надлишок порошку у кюветі

Багато сучасних машин можуть дозувати миючий засіб і забирати його з кювети поетапно в тому обсязі, який потрібно. Але такий розклад властивий лише рідкому засобу. Більшість пральних машин із порошком так не надходять, а вимивають його в повному обсязі, що засипано.

Так, якщо регулярно засипати занадто багато порошку, він здатний забивати лоток - вода надходитиме в нього і залишатиметься. У цьому випадку навіть регулярна профілактика у вигляді миття та чищення кювети не буде порятунком. Необхідно просто вивчити рекомендації, вказані на упаковці порошку та додавати його у кількості, яка буде оптимальною.

Резюмуємо

Якщо відпрацьована вода після закінчення програми прання не йде з пральної машини, це зазвичай є свідченням якоїсь несправності. Нерідко багато таких несправностей користувач при бажанні може усунути самостійно. Однак іноді може знадобитися втручання досвідченого майстра.

Отже, вода може залишатися в баку пральної машини з наступних причин:

  • згоріла помпа зливного насоса;
  • несправний пресостат;
  • засмічився зливний фільтр;
  • пошкодження або засмічення зливного шланга;
  • несправність плати управління.

Якщо вода залишається в кюветі для порошку, це свідчить про такі проблеми:

  • корпус пральної машини встановлено нерівно;
  • слабкий тиск у водопостачанні;
  • засмічення кювети для порошку;
  • надлишок порошку у кюветі.

Також вода може залишатися у гумі ущільнювача – манжеті. Однак це зовсім не свідчення поломки чи несправності, а нормальне явище. Після кожного прання необхідно залишати дверцята пральної машини прочиненою, а манжету найкраще протерти ганчіркою насухо.

Викликати майстра

Наші майстри працюють з 9.00 до 21.00 без вихідних